monteida

Zeytinyağının Kalitesini Etkileyen 5 Madde

Zeytinyağının Kalitesini Etkileyen 5 Madde

Zeytinyağının Kalitesini Etkileyen 5 Madde ve zeytinyağının tarihine bakıldığında hep kıymetli bir ürün olarak insan oğlunun hayatında var olmuş.

Tüm dünya mutfaklarında zengin aroması ile damak hafızalarında yerini korumuş. Bu gücü yağa sağlayan özelliği ise tek kelimeyle özetlememiz gerekirse kalitesi diyebiliriz.

Zeytinyağıölümsüz ağacın” meyvesinin suyu olduğu için hem çok güçlü hem de bir o kadar naif bir yapıya sahip. Bu durumda ürünün kaliteli olması için  bir takım koşulların oluşturulması gerekiyor. Sizin için bunları 5 başlık altında topladık.

Yetiştirilme Süreci

Zeytin ağacının kök saldığı toprağın çeşidi, boy verdiği gökyüzünün sıcaklığı ve ağaca yapılan bakım kaliteli bir zeytinyağı için önemli başlıklar.

Güneşli yerde yetişen zeytin ile yağışlı yerde yetişen zeytinin kokusu, tadı ve rengi aynı olmuyor. Güneşli ve verimli bir toprakta yetişen zeytin tanesinden üretilen yağların tadı daha meyvemsi oluyor.

Zeytin ağacına doğru bakım uygulanmalıdır. Usulünce budanması, sulama zamanları, gerekli ilaçlamaların yapılması iyi zeytinin yetiştirilmesinde önemli başlıklardır.

Hasat Zamanı

Zeytin ağacının bulunduğu bölgenin yıllık sıcaklık ortalamasına göre hasat zamanı belirlenir. Özel bir durum gelişmemişse ekim ayında ilk hasat (erken hasat) gerçekleştirilir. Zeytin yeşilken toplandığında yağdaki polifenol (doğaya yeşil rengini veren madde), vitamin, mineral ve antioksidan miktarları yüksek olur. Yağın meyvemsi tadı yüksek ve kalitesi kusursuz olur.

Zeytinin Toplanma Şekli

Zeytinin zedelenmeden toplanması yağın kalitesi için önemlidir. En iyi kalite zeytinyağı için zeytinlerin elle toplanması gereklidir ve bu da pek tabii çok emek isteyen bir süreçtir. Zeytin dalından koparıldığı an asit oranı yükselmeye başlar. Bu konuda zamanla yarışılır. Bir de meyveye zede verilirse çürüme başlar ve bu durum süreci olumsuz etkiler. Ayrıca zedesi olan zeytin, yağın saf meyvemsi tadını da olumsuz yönde değiştirir.

Yağın Yapım Aşaması

Kaliteli bir yağ elde etme yolunda dördüncü basamağa ulaştık. Fabrikalarda zeytinin durumuna göre yağ alma işlemleri değişiklik gösterir. Erken hasat döneminde toplanan zeytini soğuk sıkım yöntemiyle elde etmek en kaliteli zeytinyağına ulaşılmasını sağlar.

Ambalajlama ve Saklama Koşulları

Üretilen yağın ışık görmemesi açısından koyu renk camlara ya da tenekelere konulması kalitesini muhafaza etme açısından önemlidir. Ayrıca sıcaklık oranı değişkenlik gösteren ve yüksek ısının ürüne direk geleceği yerlerde depolama yapılmaması gerekir. Satın alma sürecinden sonra saklama koşullarına dikkat edilmeli ve kullanım sonrası yağın kapağı açık bırakılmamalıdır.